Aanbod
Bureau van Straalen maakt gebruik van een ‘dynamisch stroom-genogram’. Dit is een instrument waarmee inzichtelijk wordt gemaakt hoe de sociale relaties in de familie en met vrienden zich ontwikkeld hebben. Het wordt duidelijk waar het floreert, vrijheid geeft, en waar het knelt, nu en /of in het verleden en wat daarvan de gevolgen zijn (geweest) voor alle betrokkenen.
Met dat inzicht wordt gekeken hoe er nu met elkaar omgegaan wordt en hoe dat voor u en voor anderen is. Krijgt u wat u nodig heeft en kunt u kwijt wat u te geven heeft? Krijgt u ruimte en vrijheid voor uw ontwikkeling of wordt u ingeperkt door uzelf of door anderen? Hoe is dat voor de anderen?
Als dit voor u of iemand anders niet in balans is kijken we wat u kunt doen om dat te herstellen en wie daarbij kunnen helpen.
Op deze pagina bekijk je het gehele aanbod van Bureau van Straalen. Scroll naar beneden of klik op een van de onderwerpen voor meer informatie.
Individuele- en gezinshulpverlening
Bij individuele- en gezinshulpverlening gaat het om uw individuele ontwikkeling of om dat van een gezinslid waar u zich zorgen over maakt.
U voelt zich niet vrij. Het kan zijn dat u (of uw kind of partner) in een situatie is beland waarin u (of die ander) niet meer gelukkig is. Bijvoorbeeld in uw relatie of in de rol in het gezin. Misschien voelt u dat u klem zit en begint u zich te beklagen hierover in plaats van dat u werkt aan een oplossing. Het is zonde als verdriet, frustratie, teleurstelling of schaamte ongemerkt de regie over uw leven dreigt over te nemen.
In dat geval is het belangrijk dat u ‘opstaat’ en andere keuzes gaat maken. Maar makkelijk is dat niet want het heeft consequenties voor anderen. Anderen zullen moeten meebewegen. Hoe krijgt u dat voor elkaar? Hoe kunt u op een goede manier andere keuzes maken? En durft u dat of blijft u liever doen wat u deed (en krijgen wat u kreeg)?
Lukt het om respectvol grenzen aan te geven en de regie over uw eigen leven in handen te nemen zonder anderen te belasten of noodgedwongen relaties te verbreken?
We zoeken samen uit wat u kunt doen om gewenste veranderingen te bereiken. Gesprekken kunnen individueel plaatsvinden maar ook (incidenteel dan wel structureel) met partners/kinderen/familieleden of goede vrienden, afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden.
Jeugdhulp (pubers/jongeren)
Jeugdhulp is van toepassing op gezinnen met pubers/jongeren. Er is specifieke aandacht voor de autonomie ontwikkeling en loyaliteitsproblemen waar pubers en jongeren mee te maken hebben. Pubers en jongeren zijn volop in ontwikkeling, willen van alles maar overzien soms niet alle gevolgen op langere termijn. Vaak komen ze in conflict met school of hun ouders. Ook pubers en jongeren met ‘wangedrag’ willen diep in hun hart ook een goed kind zijn. Dat lukt niet altijd, zeker niet als er risicofactoren in het spel zijn: Problemen in de familie, scheiding, ontwikkelingsproblematiek, onzekerheid, blowen, ‘foute’ vrienden, enzovoorts.
Vaak worden ze niet goed begrepen en worden ze afgewezen op hun gedrag. Hierdoor kunnen ze gefrustreerd raken. In het ergste geval verliezen ze het vertrouwen en geven ze de moed op, zoeken ze afleiding bijvoorbeeld achter de computer of met drugs gebruik. Destructief gedrag kan duiden op wanhoop. Het is voor ouders en kinderen dan bijzonder ingewikkeld om hun relatie goed te houden.
Bureau van Straalen helpt hierbij, zonder te oordelen of te bemoeien met de opvoeding.
GO (gescheiden ouderschap)
Met GO (‘gescheiden ouderschap’) wordt hulp geboden aan gescheiden ouders met kind(eren) waarbij er strijd tussen de ouders is of dreigt te ontstaan.
GO bestaat uit een aantal gesprekken per ouder met eventueel vervolg hulpverlening. Het helpt de ouder om beter bij zichzelf te blijven en verstandige besluiten te nemen die rust brengen in plaats van de strijd te voeden. Hierdoor de-escaleert de strijd.
Bij GO staat niet het kind centraal maar de ouder. En niet de ouders samen met hun strijd maar individueel. Samen met de ouder wordt onderzocht wat het zo moeilijk maakt om de strijd te stoppen. We gaan onderzoeken of de ‘behoefte’ aan het voortzetten van die strijd ergens voor staat. Als het lukt om dat te vinden en ‘los’ te maken ontstaat er vrijheid om andere keuzes te maken.
De gesprekken zijn individueel en vertrouwelijk.
Met GO krijgt de ouder hulp om werkelijk los te komen van de ‘andere ouder’. En daarmee de scheiding te voltooien en de regie in het eigen leven hernemen.
Geweldloos verzet
Geweldloos verzet kan worden ingezet bij destructief gedrag van gezinsleden in een gezin of groepsleden in een team of jeugdgroep of schoolklas.
fBij geweldloos verzet gaat het om macht en invloed. Niets meer en niets minder! Iemand die zijn macht misbruikt en daar niet aanspreekbaar op is moet worden aangepakt en ingeperkt. Niet (meer) door overtuigen of appelleren op inleving maar door het aangaan van de strijd! Maar dan zonder geweld en afwijzing.
Het belangrijkste ingrediënt van deze aanpak is het organiseren van eendracht en samenwerking in uw eigen familie/netwerk. Dat maakt u sterk. Het kan helpen om hulpverleners/coaches in te zetten maar niet als ze het van u overnemen. Dan wordt u in principe zwakker en dat speelt de ‘tegenpartij’ in de kaart. Als de hulpverleners vertrekken blijft u met de gebakken peren zitten. De ‘tegenpartij’ wordt dan sterker maar meestal niet gelukkiger.
Jongeren kunnen, zonder dat ze dat expliciet bedoelen met hun gedrag de wens uitdragen dat hun ouders sterker worden en eindelijk eens hun problemen met elkaar oplossen en/of hun sociale steun vergroten. Door hun destructieve gedrag confronteren ze hun ouders en dagen zij hen uit. In contextuele termen is dat een verborgen loyaliteit. Het is van belang dit te herkennen omdat anders de jongere niet begrepen wordt en mogelijk gefrustreerd wordt en/of afhaakt.
Betrokkenenberaad
Een betrokkenen beraad is een overleg om een zorgelijke situatie te doorbreken waarbij zoveel mogelijk betrokkenen worden gevraagd te helpen. Een betrokken beraad kan heel nuttig zijn voor het organiseren van mantelzorg (voor een oudere) of in het kader van een ‘geweldloos verzet’ aanpak (bij een ‘ontspoorde’ jongere en/of ouderlijk onmacht). Maar ook bijvoorbeeld om een negatieve groepsinteractie (bijv in een klas of voetbalteam) te doorbreken.
Betrokken kunnen zijn: familieleden, vrienden maar ook bijvoorbeeld een leerkracht, de wijkagent, de huisarts, buurtgenoten. Het doel van het overleg is om de krachten te bundelen om een zorgelijke situatie te doorbreken. Er wordt een plan opgesteld waarin staat wie wat gaat doen, hoe de samenwerking is. Een plan waar iedereen achter kan staan en wat vol te houden is. Ook wordt afgesproken wat misschien niet met het eigen netwerk opgepakt kan worden en waar externe professionele hulp voor nodig is. Daarbij is het eigen plan leidend en niet de externe hulpverlener! U en uw naasten zijn deskundigen, u blijft dus de baas en niet een professional van een instantie zoals een jeugdhulpverlener of een therapeut.
Bureau van Straalen helpt dit overleg te organiseren en alle betrokkenen met de neus dezelfde kant op te krijgen. Niet iedereen heeft de zelfde mening maar wel het zelfde belang, nl het doorbreken van de zorgelijke situatie.
Een goed georganiseerd betrokkenenberaad levert niet alleen een degelijk plan op met concrete afspraken maar ook een verbetering van de onderlinge relaties. Het maakt u dubbel sterker.
Time for Talent - hulpverleningstraject voor jongeren
Time4Talent is een hulpverleningstraject bestaande uit drie samenhangende onderdelen: Gezinstherapie, groepstraining en individuele begeleidingsgesprekken/therapie.
Het aanbod is bedoeld voor jongeren die vast (dreigen te) lopen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld jongeren die onzeker zijn en zich terug trekken. Of jongeren die zichzelf overschreeuwen. Of jongeren die somber zijn.
Het programma is gebaseerd op de visie dat elke jongere mogelijkheden heeft om zich te ontwikkelen. We zeggen: ‘Het zit in je’. Misschien wordt het onvoldoende gevoed of wordt het belemmerd. Daar besteden we aandacht aan, in de groep met oefeningen en individueel. Met de ouders bespreken we de condities die de jongere helpen zodat stimulans in de thuissituatie doorgaat ook buiten onze programma. De training gaat voor een deel over ‘life style’: Hoe zorg je er voor lichamelijk en geestelijk gezond te blijven? Gezondheid helpt!
Bureau van Straalen biedt dit traject aan vanuit het maatschap ‘Bij Sef”. Zie www.bijsef.nl of kijk naar de trailer op youtube: https://youtu.be/nJrrLCEPdL0
Het traject kan door scholen of andere organisaties worden ingekocht.